top of page

Wandelen in de natuur is zeer gezond

Wist je dat een dagelijkse wandeling in de natuur jouw geestelijke positieve energie geeft en tegelijkertijd je fysieke conditie oppept?


zomer wandeling in de natuur

Een uur wandelen in de natuur, elke dag. Als stadsbewoner heb je waarschijnlijk niet altijd de gelegenheid, maar een groot park is een goed alternatief. Zonder zweverig te worden; het is belangrijk dat je de natuur gaat ervaren. Gebruik al je zintuigen. Kijk om je heen. Kijk als een tekenaar of een kunstschilder. Het zien van kleuren, contouren en perspectief kun je je aanleren. Concentreer je op het voelen van de wind en hoe je het hoort in je oren. Voel de warmte van de zon. Hoor de geluiden van de dieren om je heen. Wandelen in de natuur is gemakkelijk vol te houden gewoon omdat het leuk is.


Heb je een sombere bui of voel je je neerslachtig? Ga minimaal 30 minuten wandelen.

Ben je niet in de gelegenheid om te gaan wandelen? Schrijf beeldend over een zomerwandeling die je ooit hebt gemaakt. Een voorbeeld ervan vind je hieronder.

Een wandeling in mei 2020

De zon schijnt en aan de hemel drijven hier en daar witte donzige wolken. In de verte is de bewolking dikker en ik voorspel dat de dag niet zo zonnig zal blijven. Dus snel de sportschoenen aan en naar buiten. Ik snuif de frisse lucht diep in mijn longen. Ik steek de weg over en wandel langs een graanveld aan mijn rechterhand en bomen met erachter een grote vijver met veel pluizende lisdodden aan de rand aan mijn linkerhand. De warmte van de zon maakt me blij. Ik ben een zonnemeisje geboren in juli op een dag lang geleden. Een tiental paarden grazen in hun afgebakende hoekjes weiland. Net als met mensen, kunnen paarden ook niet altijd met elkaar overweg. Een kraai overschreeuwt met haar krassende geluid het getjirp van de kleine vogels. Droog gemaaid bermgras ruikt naar vers hooi. Ik herinner me deze heerlijke geur uit mijn kindertijd.


Langs het bos wandel ik verder. Rechts van mij wiegen de nog onrijpe halmen van het graan in de wind, zacht golvend als een groene zee. Ik nader een vijver ter grootte van een voetbalveld. Een koor van kikkers zingen hun lied. Vogels doen dapper mee. Het bos is luid van blijde klanken in mei. De natuur is, ook dit jaar, weer volop tot leven gekomen.

Een oranjetipje fladdert steeds een stukje voor mij uit, wanneer ik te dichtbij kom. Een dertigtal koeien ligt in de schaduw. De herkauwers malen het gras tussen hun kaken. Hun grote nieuwsgierige ogen volgen mij. Soms beweegt hun gelabelde oor om een vlieg te verjagen. Bij de boerderij liggen grote kuilhopen met autobanden verzwaard. Eromheen liggen nog meer autobanden opgestapeld. Volgens mij is dit wel een erg oude methode. De modernere boer overdekt de kuilhoop met zand.


Een wit-rode kat slaapt op het warme asfalt. Niet de beste keuze voor een veilig dutje. Een zandpad is het laatste stukje van de route naar huis. Ik hoor een libelleachtig geluid uit het graan komen, maar ik zie het beest niet. Bovendien zie je libellen meer in waterrijke gebieden. Er beweegt wat. Ineens zie ik een paar oren verschijnen tussen de graanhalmen. Een haas maakt zich als een haas uit de voeten. Even later schiet een ree, bok of kalf, uit het struikgewas en schiet het graanveld in. Ongelofelijk. Dit was weer een bijzondere wandeling.

 

5 feiten waarom wandelen in de natuur gezond is


Groene landschappen verhogen het serotonine-gehalte

Serotonine is een neurotransmitter die kalmerend inwerkt op onze stemmingen en emoties, en zelfs slapeloosheid kan voorkomen. Daarom wordt serotonine ook wel het gelukshormoon genoemd.


Verse lucht bevat meer zuurstof

Zuurstofrijk bloed voedt je organen en alle cellen in je lichaam. Wanneer je veel zuurstof binnen krijgt kan je lijf zijn werk beter doen en zichzelf beter ontdoen van afvalstoffen. Door die zuivering blijft de zuurtegraad van je lichaam in balans.


Buiten wandelen triggert je brein en je geest

Wie fit is heeft betere cognitieve vaardigheden zoals concentratie en reactiesnelheid en maakt ook meer zenuwen en haarvaatjes aan in de belangrijke delen van de hersenen. Onderzoek wijst uit dat buiten bewegen voor een extra mentale boost zorgt: de proefpersonen hadden minder last van de angstige en depressieve gevoelens en voelden zich energieker en vrolijker dan ‘binnen sporters’.


Je zintuigen worden meer gestimuleerd

Je hoort het geruis door de bomen, voelt de takjes onder je voeten, laat je vingers langs een boomschors glijden … En dan die heerlijke geuren van het bos … Zeker na regen kun je het bijna proeven! Al deze sensaties zorgen ervoor dat natuursporters gewoon veel meer plezier beleven én het dus langer volhouden.


De zon geeft ons vitamine d en optimaliseert hormonen

Wanneer de zon op onze huid schijnt, maakt je lichaam vitamine D3 aan, cruciaal voor je metabolisme en de gezondheid van je botten. Het helpt je ook beter te slapen, verbetert het immuunsysteem en verhoogt de endorfineproductie. Uiteraard blijft te veel zon erg schadelijk en moet je je dus steeds beschermen.

 

Comments


bottom of page