top of page

Beïnvloed. Jij ook?

Jij bent totaal door hem beïnvloed." Hij uitte het met verachting en boosheid. Ik reageerde verongelijkt. Onmogelijk! Niemand had de macht om mijn gedachten te sturen. Ik was totaal mezelf. Wie en wat ik was, dat was helemaal mijn eigen prestatie.


Een groep personen beïnvloed door andere persoon

Ach, wat was ik nog naïef over het leven. We vallen allemaal, of we dat nu wel of niet willen, ten prooi aan de gedachtes en ideeën van anderen. Het begint al heel erg vroeg in je jeugd. Ouders, broertjes, zusjes en andere familieleden, die allemaal het beste met je voor hebben. Je vriendjes en vriendinnetjes die je proberen te sturen. De tijdsgeest die jouw bepaalde waarden aanleert. Zo stam ik uit de protestperiode, waardoor ik mij losmaakte van oude familiewaarden en tradities. Dat werd me, door vooral mijn vader, niet in dank afgenomen.


Ondertussen ben ik in mijn leven meerdere keren 'wakker' geworden en herken ik helderder de manier van manipulatie die sommige mensen toepassen om de macht naar zich toe te trekken. Er zijn heel veel manieren waarop de individuele mens of groepen de medemens willen bespelen, zodat hun mening geaccepteerd wordt en zij hun plan kunnen uitvoeren.


Ik heb het niet over een ander je wil opleggen door lichamelijk geweld. Ik heb het over het bespelen van de psyche van een ander, zonder dat die ander weet dat hij wordt beïnvloed. We hebben een aantal jaren achter de rug, waarbij dit een item werd.

Maar denk ook aan de guru die vat heeft op zijn volgelingen. De geloven, zoals deze al eeuwen bestaan of een bepaalde ideologie. Maar zouden ook degenen die niet geloven in een god beïnvloed zijn door een ander 'verhaal'? Wanneer kun je zeggen dat jouw gedachten helemaal van jezelf zijn? Een interessante vraag om te gaan onderzoeken?


Beïnvloeding is uiteraard niet alleen negatief. De laatste decennia is door velen geprobeerd mensen op een positieve manier naar de betere zelf te leiden. Het is nu op een punt, dat we ook daarvan terug komen. Geen mens kan altijd positief zijn. Er gebeuren namelijk altijd vervelende tot ook afschuwelijke dingen in een mensenleven. Op dat moment is belangrijk hoe met een probleem of een tragedie wordt omgegaan.

Iemand zei onlangs: "Mensen die altijd positief zijn kun je niet vertrouwen." Die mensen stralen krampachtig hun positieve levenswijze uit. Het verschil zit in het optimistisch kunnen zijn na een tegenslag. Het vertrouwen hebben dat de zon altijd achter de wolken schijnt en op een zeker moment weer zal verschijnen en je zal verwarmen.


 

Comentarios


bottom of page