top of page

Bewustzijn en Bewustwording

Bewustzijn is een staat van zijn, die vanaf mijn vierde jaar voortdurend bij mij is. Het wijst mij op alle emoties die het leven te bieden heeft. Ik omarm mijn bewustzijn.


Bewustzijn en bewustwording

Heeft de uitslag van de persoonlijkheidstest voor jou verrassingen opgeleverd? Punt voor punt ga ik de big vijf-factoren onderzoeken om mijzelf beter te leren kennen.


Openheid voor ervaringen


Hieronder vallen: verbeeldingskracht, artistieke interesse, diepte van gevoelens, bereidheid tot verandering, intellectuele nieuwsgierigheid en niet conservatief.


Mijn score is 89%. Dit is dus een hoge score. Ik kan me in alle factoren vinden.

Het ontbreekt mij inderdaad niet aan verbeeldingskracht. Ik ben ruimdenkend. Dat heeft geresulteerd in twee thrillers en een novelle. Mijn passie heb ik volledig in deze projecten kunnen leggen.

Tekenen en schilderen heb ik in de jaren tachtig veel gedaan en opnieuw begin 2000. Momenteel even niet, maar wie weet pak ik dat in de toekomst weer op. Je kunt uiteraard niet alles tegelijk, nietwaar? Mijn emoties liggen altijd aan de oppervlakte. Ook voel ik emoties van anderen feilloos aan. Theatraal reageren is mij niet vreemd, vooral wanneer ik onrechtvaardig word bejegend en ook wanneer die onrechtvaardigheid anderen betreft. Rechtvaardigheid is voor mij niet altijd de geschreven wet in het wetboek.

Bereidheid tot verandering... Ja, de bereidheid is er. Het hangt er wel vanaf wat met verandering wordt bedoeld. Op bepaalde punten ben ik er zeker in geslaagd mijzelf te 'verbeteren' en ik doe nu met dit SpinragVrij Programma opnieuw een poging tot perfectioneren. Mijn intellectuele (=verstandelijke) nieuwsgierigheid is zeer groot. Ik ben een autodidact. Mijn interesse ligt vooral bij het lezen van boeken en kijken van video's over van de psyche en persoonlijke kenmerken van de mens, de maatschappelijke en sociale omstandigheden van culturen, geschiedenis en ook gaat mijn interesse uit naar zingeving en gelukvinding.

Ik blijk niet conservatief te zijn. Over dit gegeven moest ik even nadenken. Ik heb mezelf altijd als behoudend gezien, maar blijkbaar ben ik dat toch niet. Na langer nadenken kwam ik tot de conclusie, dat het erg afhankelijk is van het onderwerp. Dat ik wil dat de mensheid zich in goede zin ontwikkeld, ja, daar ben ik voor. Dat de geschiedenis dient te worden uitgewist daar ben ik tegen. Dat verhalen naast verhalen ontstaan, waarbij perspectieven anders mogen zijn, daar ben ik voor. Het is m.i. niet mogelijk om aan welk persoon dan ook een label te hangen.


Grafische samenvatting Persoonlijkheidstest

Gewetensvolheid


Hieronder vallen: gevoel van bekwaamheid, ordelijkheid, verantwoordelijkheidsgevoel, prestatiegericht, zelf-discipline en bedachtzaamheid.


Mijn score is 72%. Dit is een vrij hoge score en ook nu kan ik me in de factoren vinden.

Het gevoel van bekwaamheid komt mij niet aanwaaien. Ik wil goed-in-iets-zijn bereiken, maar waad daarvoor vaak door zeeën van onzekerheid. Op het pad van deze onzekerheden leer ik echter veel, omdat ik veel tijd besteed aan onderzoeken van de onderwerpen. Onderzoek leidt weer tot het vergroten van mijn kennis.

Ordelijkheid is mij door mijn moeder geleerd. Ik vind het fijn om in een opgeruimd huis te wonen. Ik noem mijn ordelijk gedrag de apothekersmentaliteit. Toen ik zestien was heb ik gewerkt in een apotheek. De medicijnen lagen altijd op dezelfde plek. Maakte je daarin een fout, dan kon dat ernstige consequenties hebben, omdat de namen van enkele medicijnen bijna identiek waren. Alles in mijn huis ligt dus altijd op dezelfde plek.

Verantwoordelijkheidsgevoel is een mij aangeboren. Ik vind het logisch dat je je verantwoordelijk gedraagt en ook verantwoordelijkheid neemt voor de dingen die je doet. Schuld afschuiven op een ander bijvoorbeeld kunt je van mij niet verwachten.

Prestatiegericht ben ik alleen voor mezelf. Ik heb twee thrillers geschreven en dat is mijn prestatie. Presteren in de zin van het winnen van een wedstrijd, nee, dan haak ik af. Ik vind competitie voeren totaal onbelangrijk. Ieder individu is het aan zichzelf verplicht om zich in zijn of haar leven te verheffen. Dus, boven zichzelf uit te stijgen in zijn of haar kennis en kunde. Bij voldoende tijd gaat mij dat lukken.

Zelfdiscipline is aan te leren. Het gaat natuurlijk heel gemakkelijk als je aan iets werkt wat jouw passie heeft. Passie is een woord dat in de plaats is gekomen van hobby.

Bedachtzaamheid... Uh, uh, natuurlijk overdenk ik mijn woorden en mijn daden, want ik ben immers een persoon met een groot verantwoordelijkheidsgevoel ;).


Extraversie


Hieronder vallen: toegankelijk, sociabel, assertief en dominant, energiek, spanningsbehoefte, en opgewektheid.


Mijn score is 39%. Het is voor mij geen verrassing dat ik een introverte persoon ben. Toegankelijk ben ik alleen voor mensen die ik geestelijk toelaat. Ben jij iemand van die mensen, dan weet je dat ik jou mag. Je raakt alleen uit de gratie als je een laagheid begaat.

Het hebben van sociale contacten is voor mij geen eerste levensbehoefte. Ik kan heel goed mijn tijd alleen doorbrengen. Er zijn zelfs tijden geweest dat ik liefst niemand wilde zien. Je zou kunnen zeggen dat ik zelfs een kluizenaars-neiging had.

Dominant ben ik niet. Assertiviteit is een kenmerk dat ik tijdens mijn middelbare-schooltijd kreeg opgedrongen. Ieder kind moest assertief gedrag aanleren om zo sterker 'de harde wereld' tegemoet te kunnen treden. Je moest vooral je mening durven te ventileren. Omdat het gevoel van bekwaamheid voor mij erg belangrijk is, kun je je voorstellen dat ik mijn mening vaak voor me hield. Misschien is het in de huidige tijd om een andere reden aan te bevelen om je mond te houden? Ik ben flexibel en ik ben altijd bereid om een andere mening te onderzoeken en aan te nemen. Maar het kan ook de val van de conditionering zijn. Ben ik snel te beïnvloeden?

Energiek als actief en beweeglijk? Ik ben geen liefhebber van sporten. Wel houd ik van lange wandelingen in de natuur. Het meest in mijn element ben ik in een harmonieuze omgeving. Een opgewekt mens is een positief mens. Dat probeer ik te zijn, maar de zon schijnt niet elke dag.


Meegaandheid


Hieronder vallen: vertrouwen in anderen, eerlijk en oprecht, altruïsme, vredelievend, bescheidenheid, medeleven.


Mijn score is 39%. Vertrouwen in anderen. Je kunt stellen dat mijn vertrouwen in anderen met de jaren is afgenomen. Bepaalde gebeurtenissen hebben daarvoor gezorgd. Ik moet zeggen, dat ik vaak intuïtief aanvoel of een persoon goede of kwade bedoelingen heeft.

Ik ben eerlijk en oprecht, omdat ik rechtvaardigheid hoog in het vaandel heb.

Altruïsme beperkt zich tot de mensen die ik ken of van wie ik weet, dat ze eerlijk en oprecht zijn. Quid pro quo, dat is een begrip dat ik niet ken.

Ik heb een ontzettende hekel aan agressie en geweld. Ik kan niet begrijpen, dat mensen hun leven verspillen aan haat en wraak, die voortkomt uit eeuwenoude verhalen. Het is de taak van elke nieuwe generatie om de cirkel van de haat te doorbreken. Jammergenoeg zal een vredige samenleving voorlopig een illusie blijven. Er zijn nog te veel mensen met eigenschappen die behoren tot de zeven zonden en die zich ervan niet bewust zijn, zelfs onbewust zijn van het in leven zijn.

Ik loop nooit met mijn 'prestaties' te koop. Ik ben een bescheiden persoon. Misschien moet ik daar toch aan gaan werken, want tegenwoordig verdient toch iedereen de schijnwerpers? Hmm, het idee staat me tegen. Misschien voel ik me buiten de spotlight meer op mijn gemak.

Medeleven is iets anders dan medelijden. Aan dat laatste heeft niemand iets. Ik kan me daarentegen heel goed verplaatsen in de emoties van anderen. Dat is een bruikbare eigenschap als schrijver.


Natuurlijke reacties


Hieronder vallen: zorgelijkheid, boosheid en ergernis, neerslachtigheid, opgelatenheid, ongematigdheid en stressgevoeligheid.


Mijn score is 15%. Zorgelijkheid is een eigenschap die ik mezelf constant opnieuw moet afleren. Ik kan het piekeren in mijn hoofd tegenwoordig uitzetten door dat vervelende piekerstemmetje stevig toe te spreken. Hetzelfde geldt voor boosheid en ergernis. In 2020 was mijn ergernis en boosheid groot over voornamelijk het kuddegedrag van de mens. Totdat ik er genoeg van had om mij zo te voelen en mij heb voorgenomen voldoende afstand te nemen. Volgens sommigen niet de juiste weg, maar ik voel dat het voor mij wel de juiste weg is. Alles wat energie vreet, daar moet ik ver vandaan blijven. Neerslachtigheid is ook een emotie, die je niet hoeft toe te laten. Het is een kwestie van ouder worden om in te zien dat je je emoties steeds opnieuw kunt (bij)sturen.

Opgelaten voel ik me nooit. Tenminste waren ze niet van dien aard dat ik ze mij kan herinneren.

Ongematigdheid hoort niet bij mij. Natuurlijk zondig ik me wel eens aan een extra koekje bij de koffie of thee. Gelukkig ben ik niet gevoelig voor verslavingen. Ik heb dus voldoende zelfbeheersing.

Stressvolle periodes ken ik net als ieder ander. Vooral onrechtvaardigheid of het niet constructief willen meewerken aan een oplossing van een probleem kan mij ontzettend frustreren. Het leven bestaat volgens mij uit hoofdstukken. En ik weet daarom dat ook elk stressvol hoofdstuk op een goede dag wordt afgesloten.


 

Persoonlijke schrijfopdrachten SpinragVrij Programma

Kommentare


bottom of page