top of page

Hoe kom je uit een burn-out?

Bijgewerkt op: 26 mrt

Je bent moe. Echt moe. Niet zomaar een beetje "ik heb een koffietje nodig"-moe, maar compleet uitgeblust. Je hoofd is een warboel, je lichaam voelt als lood en zelfs de kleinste taken lijken een onmogelijke berg. Herkenbaar? Dan zit je misschien in een burn-out. En geloof me, je bent niet de enige.


Maar hoe kom je hieruit? Hoe zorg je ervoor dat je weer energie krijgt, dat je hoofd weer helder wordt en dat je weer zin krijgt in dingen? Een belangrijke sleutel ligt in bewustwording. En een van de krachtigste manieren om bewustwording te vergroten, is schrijven als therapie.


Bewustzijn is de sleutel tot herstel van een burn-out

Door te schrijven word je je bewuster van wat er écht speelt. Misschien ontdek je dat je altijd over je grenzen heen gaat, omdat je het moeilijk vindt om ‘nee’ te zeggen. Of dat je perfectionisme je langzaam uitput. Schrijven helpt je om deze patronen te doorbreken, zodat je niet alleen herstelt, maar ook sterker uit je burn-out komt.


Hoe kom je uit een burnout

Wat is een burn-out eigenlijk?

Een burn-out ontstaat wanneer je langdurig over je grenzen heen gaat. Je hebt te veel gegeven, te weinig geluisterd naar je eigen signalen en nu zegt je systeem: STOP! 

Het is alsof je motor oververhit is en simpelweg niet meer wil starten. Rust nemen is essentieel, maar alleen rusten is niet genoeg. Je hebt inzicht nodig in hoe je hier bent beland, zodat je niet opnieuw in dezelfde valkuil stapt.


Burn-out kent veel verschillende klachten, zowel lichamelijk als mentaal.

De 10 meest voorkomende klachten op een rij:


  1. Extreme vermoeidheid – Een uitgeput gevoel dat niet weggaat, zelfs niet na voldoende slaap.

  2. Slaapproblemen – Moeite met inslapen, doorslapen of juist te veel slapen zonder uitgerust te voelen.

  3. Concentratieproblemen – Vergeetachtigheid, moeite om informatie op te nemen of besluiteloosheid.

  4. Prikkelbaarheid – Snel boos, gefrustreerd of emotioneel reageren op kleine dingen.

  5. Gevoel van falen – Twijfelen aan jezelf, een laag zelfbeeld en het gevoel tekort te schieten.

  6. Lichamelijke klachten – Hoofdpijn, spierpijn, maagklachten, verhoogde hartslag of druk op de borst.

  7. Emotionele uitputting – Geen energie of motivatie meer hebben, emotioneel ‘leeg’ voelen.

  8. Terugtrekken uit sociale contacten – Geen zin of energie om met anderen af te spreken.

  9. Cynisme en afstandelijkheid – Onverschilligheid of negatieve gevoelens over werk en mensen om je heen.

  10. Verminderde productiviteit – Werk en dagelijkse taken kosten meer tijd en moeite dan normaal.


Hoe kan schrijven helpen?

Schrijven als therapie is een ongelooflijk krachtig hulpmiddel om grip te krijgen op je situatie. Door je gedachten op papier te zetten, creëer je ruimte in je hoofd. Het helpt je emoties te verwerken, patronen te herkennen en helderheid te krijgen in wat er speelt.

Bovendien is schrijven laagdrempelig: je hebt alleen een pen en papier (of een laptop) nodig, en je kunt meteen beginnen. Je hoeft geen schrijver te zijn, en er zijn geen regels. Het gaat niet om mooie zinnen of perfecte formuleringen, maar om eerlijk opschrijven wat er in je omgaat.


Schrijf jezelf naar helderheid

Uit een burn-out komen kost tijd. Er is geen snelle fix, en dat is oké. Gun jezelf de ruimte om te ontdekken wat voor jou werkt. En als je ergens moet beginnen? Begin dan met een leeg vel en een pen. Schrijf. Laat je gedachten stromen. Geef jezelf toestemming om alles op papier te zetten, zonder oordeel. Je zult, als je dit regelmatig doet, merken dat je steeds meer helderheid krijgt. En dat is al een enorme stap vooruit.


Ja, ik wil het proberen. Hoe begin ik?

Pak een notitieboekje (of open een document op je computer) en probeer eens één van deze opdrachten:


  • Schrijf een brief aan jezelf. Wat zou je tegen jezelf zeggen als je je beste vriend(in) was?

  • Maak een lijstje van je energievreters en energiegevers. Wat put je uit, en waarvan laad je op?

  • Beschrijf een typische dag uit je burn-out. Hoe voel je je? Wat denk je? Wat heb je nodig?

  • Schrijf zonder stoppen. Zet een timer op 10 minuten en blijf schrijven, zonder na te denken of het "goed" is. Dit heet freewriting en kan verrassende inzichten opleveren.

  • Schrijven als Therapie Programma.


Het Schrijven als Therapie Programma

Schrijven is een krachtig hulpmiddel om jezelf beter te leren kennen en te groeien als persoon. In het Schrijven als Therapie Programma nemen we je stap voor stap mee in dit proces. Door middel van gerichte schrijfopdrachten onderzoek je jouw gedachten, gevoelens en ervaringen. Zo ontdek je wat je vooruit helpt en wat je soms tegenhoudt.


Leer jezelf beter kennen

Door te schrijven leer je jezelf steeds beter kennen. Met schrijfopdrachten ontdek je stap voor stap wie je bent en hoe je denkt. Dit helpt je om bewuster te worden van jezelf en je leven.

Van je burn-out afkomen met schrijven als therapie
Schrijven als Therapie Programma met waardevolle inzichten en inspirerende, transformerende schrijfopdrachten voor slechts € 59,99. Bestel het ebook hier.

Onderzoek je eigenschappen

Sta eens stil bij je eigenschappen. Welke helpen je verder? En welke zitten soms in de weg? Inspirerende schrijfopdrachten helpen je om dit helder te krijgen.


Kijk terug op belangrijke momenten

Denk ook terug aan momenten die veel indruk op je hebben gemaakt, zowel fijne als moeilijke. Welke mensen hebben invloed gehad op jouw leven? Welke gevoelens speelden een rol? Door hierover te schrijven en te reflecteren, begrijp je beter hoe deze ervaringen jou gevormd hebben en wat je ervan hebt geleerd.


Verbind verleden en heden

Laat het verleden en het heden samenkomen in je verhaal. Zo krijg je meer inzicht in wie je bent en hoe je bent veranderd. Dit helpt je om richting te geven aan de toekomst.


Schrijf over je toekomst

Als je goed hebt nagedacht over je leven tot nu toe, kun je schrijven over wat je wilt voor de toekomst. Welke stappen kun je zetten om te groeien en je goed te voelen? Schrijven is een krachtig hulpmiddel om helderheid te krijgen en jezelf vooruit te helpen.


Met deze stappen helpt Schrijven als Therapie je om je eigen verhaal te begrijpen en je toekomst bewust vorm te geven. Neem de tijd, schrijf en ontdek wat er in jou leeft!


Wat zijn voor jou de duidelijkste signalen van een burn-out?

  • 0%Extreme vermoeidheid, zelfs na rust

  • 0%Mentale uitputting en concentratieproblemen

  • 0%Prikkelbaarheid en snel emotioneel zijn

  • 0%Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en spierpijn

You can vote for more than one answer.


Nieuwsbrief van Schrijven als Therapie

Heb je je al ingeschreven voor de inspirerende nieuwsbrief? Als je mijn motto onderschrijft: 'Wees nieuwsgierig, onderzoek en groei', dan zou ik niet langer aarzelen. Schrijf je hier in en je ontvangt elke 2 weken de nieuwsbrief met waardevolle content en schrijfoefeningen waar je mee aan de slag kunt.


 

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.

© 2021-2025 SCHRIJVENALSTHERAPIE.NL / Schrijven als Therapie Programma

Alle rechten voorbehouden. 

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
certificaat Praktische Psychologie
Praktische Psychologie
Opleidingsinstituut Civas
bottom of page