top of page

Bewustwording over Waarden

Deug ik? Rutger Bregman schreef 'De meeste mensen deugen'. Ik geloof het en tegelijkertijd weet ik, dat deugende mensen vreselijke dingen kunnen doen.


Uitslag persoonlijke waardentest


De belangrijkste waarde voor mij is Familie. Op nummer twee staat Levensdoel. Nummer drie is Innerlijke groei en op vier staat Plezier.


Meer dan 91 duizend mensen deden de persoonlijke waardentest en 25,4% had Familie als belangrijkste waarde in hun leven.


7 deugden, 7 waarden
Andreas Wohlfahrt via Pixabay

Dit is een uitgewerkte opdracht uit het SpinragVrij Programma.


De zeven deugden/waarden


Wijsheid - Verstandigheid - Voorzichtigheid


Dit lijken hele verstandige begrippen. Toch, heeft het mij vaak tegengehouden om iets te gaan ondernemen. Angst voor het onbekende is iets waar ik heel hard aan gaan werken.


Rechtvaardigheid - Rechtschapenheid


Zucht. Mijn gevoel voor rechtvaardigheid is in mijn leven al diverse keren op de proef gesteld. Vooral instituten zonder een hoofdverantwoordelijke hebben het bloed onder mijn nagels weggehaald. Zoveel brieven heb ik geschreven, dat ik bijna juridisch onderlegd ben. Er lijken gelukkig rustiger tijden te zijn aangebroken. 'Summer is coming'.


Zelfbeheersing - Matigheid


Matigheid is mijn naam. Mijn zelfbeheersing verlies ik zelden. Verlies ik het wel, dan is daar een zeer, zeer goede reden voor.


Moed - Sterkte - Vasthoudendheid - Standvastigheid - Focus


Ik denk vaak dat het mij aan moed ontbreekt. Als ik de rest van de woorden bekijk en deze vallen ook onder de noemer 'moed', dan moet ik mezelf opnieuw beoordelen. Ik ben zeer zeker vasthoudend en standvastig. Focus houden kost mij geen moeite, wanneer ik met een project bezig ben, waarbij ik mijn ziel en zaligheid in kan leggen.


Geloof


Ik geloof in een hogere macht, wat dat ook mag zijn. Wie weet zit deze hogere macht in jezelf. Ik ga weer meer tijd maken om dit te onderzoeken.


Hoop


Zonder hoop is er geen leven. Dit wil niet zeggen, dat je in moeilijke tijden achterover leunt en simpel wacht op betere tijden. Het zijn jouw eigen initiatieven die je naar de betere tijden zullen brengen.


(Naasten)liefde - Liefdadigheid


Ik heb veel liefde voor mijn naasten en overlopende onvoorwaardelijke liefde voor mijn kinderen. Liefdadigheid heeft zin als het van mens tot mens wordt gegeven. Abstracte goede doelen geldinzamelingen zijn voor mij niet de weg.


 


Comments


bottom of page